Algemeen

Eeuwenlang is Bhutan afgesloten geweest van de buitenwereld. Zelfs tot halverwege de jaren 60 was het boeddhistische bergstaatje slechts te voet bereikbaar via een hoge pas vanuit Tibet.
Bhutan staat nog steeds synoniem voor 'avontuur buiten de gebaande paden'. De natuur is er ongerept en overweldigend ; van het tropisch regenwoud in het Zuiden tot de alpenweiden en de hoge Himalaya-pieken in het Noorden. De locals zijn zeer gastvrij en behulpzaam.
De bevolking lijkt het eens te zijn met de vierde koning Jigme Senge Wangchuck, die op handen wordt gedragen. Bij zijn aantreden in 1974 introduceerde hij het Bruto Nationaal Geluk als graadmeter voor de welvaart van zijn land. Hij gaat hierbij uit van het boeddhistische principe dat het uiteindelijke doel van het leven innerlijk geluk is. Voor de locals is het BNG dan ook belangrijker dan het Bruto Nationaal Product; het hele leven is doordrenkt van het boeddhisme. Overal vind je eeuwenoude kloosters, tempels, stoepa's, oude vrouwtjes met gebedsmolens in de handen en oneindig veel gebedsvlaggen. Op heilige plaatsen wapperen witte, met mantra's beschreven vlaggetjes: op deze manier worden gebeden en gelukswensen met de wind meegevoerd, de wereld rond.

De Bhutanese bevolking houdt van haar koningen en ... terecht ! De koningen zijn visionairs. Ze zorgen ervoor dat in Bhutan ondanks het feit dat het een van de armste landen ter wereld is (volgens het BNP) niemand op straat leeft, iedereen gratis onderwijs krijgt en ook de medische zorg voor iedereen beschikbaar is. Uiteraard zijn de ziekenhuizen niet vergelijkbaar met Nederland, maar als er geen specialisten zijn, dan wordt de behandeling in India vergoed. Even een greep uit wat ze zoal gedaan hebben: In 2007 heeft de vierde koning Jigme Singye Wangchuck, de democratie uitgeroepen. Dit in tegenstelling tot wat het volk wilde, maar hij heeft hen uitgelegd dat het beter is dat een ieder een eigen keuze kan maken en met nieuwe ideeën kan komen. Hij heeft aangegeven dat een monarchie ook een keer een slechte leider kan krijgen en dat het voor de bevolking beter is als de koning afgezet kan worden.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (21 februari 1980) is de huidige koning van Bhutan.
Zijn officiële titel is Druk Gyalpo, drakenkoning, en hij is de vijfde koning uit de Wangchuck dynastie. Op 14 december 2006 volgde hij zijn vader Jigme Singye Wangchuk op, die op die datum afstand deed van de troon. De kroning vond plaats op 6 november 2008.
Van de koning wordt verwacht dat hij de ontwikkeling naar een parlementaire democratie, gestart door zijn vader, zal voltooien.
Onlangs, op 20 mei 2011, kondigde Jigme Khesar Namgyel Wangchuk zijn verloving met de Bhutaanse Jetsun Pema aan. Het huwelijk staat gepland in oktober 2011.

Aangezien er nog veel hout gebruikt wordt om op te koken en huizen mee op te warmen, is er een nationale boomplantdag uitgeroepen. Er moeten net zoveel bomen teruggeplaatst worden als dat er gekapt worden. Het gebruiken van drugs is strikt verboden. De marihuana groeit hier als onkruid langs de kant van de weg, maar bijna niemand plukt het.

Ondanks het feit dat het Boeddhisme hier tot in de wortels is doorgedrongen, waarschuwt de koning voor HIV and AIDS. Bijna naast elke tempel of set-up hangt een groot bord hoe je HIV kunt voorkomen. Condooms kunnen gratis opgehaald worden in elke medische hulppost en om de bevolkingsgroei in de hand te houden is de anticonceptiepil gratis verkrijgbaar. Ook frappant is dat Bhutan sinds 2004 het eerste en enige land ter wereld is waar roken geheel verboden is in het openbare leven. Wie een sigaret rookt of sigaretten verkoopt kan een zware straf verwachten. Rokers mogen echter wel tabak importeren voor gebruik binnenshuis, maar hierover wordt wel een importbelasting van 100% geheven.

 

Zijn er dan alleen maar positieve dingen te schrijven over Bhutan?
Nee, dat zou immers een utopie zijn. Ongeveer 100.000 etnisch Nepalese Bhutanen leven momenteel in vluchtelingenkampen in het oosten van Nepal. Verschillende nieuwe wetten in verband met het verkrijgen van de Bhutaanse nationaliteit maken het sinds de jaren 70 steeds moeilijker voor deze Bhutanen om Bhutaanse staatsburgers te worden. Over het hoe en waarom zijn uiteenlopende verhalen. De grens tussen China en Bhutan is gesloten en er zijn geen formele diplomatieke betrekkingen tussen deze twee landen. De Bhutaanse buitenlandse politiek is derhalve geheel op India gericht.

Bhutan heeft zo'n 708.000 inwoners en de inkomsten uit export zijn nog te klein om het land draaiende te houden. Ze zijn dus afhankelijk van donaties, waarvan India de grootste geldschieter is. India pompt miljoenen euro's (oftewel biljarden rupees) in de bhutanese economie, waarschijnlijk met name uit eigen belang. Bhutan vormt namelijk een mooie natuurlijke beschutting tegen de andere grootmacht, China! Maar de twee grootste exportproducten zijn op lange termijn wel zeer waardevol. De grootste is namelijk elektriciteit, opgewekt uit water en wind, hetgeen voor de toekomst goud betekent.
Het tweede grootste exportproduct is toerisme. Ze werken met het principe 'High Value, Low Impact'. Als toerist betaal je een ongelooflijk hoog bedrag per dag ongeacht wat je gaat doen, waar je heen gaat of waar je slaapt. Je hebt in principe alleen zeggenschap over de route, maar niet over waar je slaapt of waar je eet. Klinkt allemaal erg vreemd, maar het is super georganiseerd en de meeste hotels zijn super-de-luxe. De overheid bepaalt het bedrag en elke reisorganisatie moet zich daaraan houden.Je kunt niet individueel door dit land reizen , maar altijd met gids en chauffeur.

Als je Bhutan in één woord moet samenvatten dan zeg je 'Harmonie'.
Alles is in balans, de mensen zijn gelukkig en stralen dat ook uit en ondanks het diepgewortelde boeddhisme is een ieder welkom in het land. Bhutan is in een groot aantal zaken een voorbeeld voor de rest van de wereld. De omgang met de natuur, het leiderschap van het land en de openheid naar andere culturen en religies zonder van eigen geloof af te vallen daar kan de rest van de wereld nog veel van leren.

Om het gevoel over Bhutan nog meer kracht bij te zetten, volgt hier het citaat van de koning nadat hij de kroon(Raven Crown) van zijn  vader had gekregen :

" I will never rule you as a king, I will protect you as a parent, care for you as a brother and serve you as a son. I have no personal goals other than to fulfill your hopes and aspirations. I shall always serve you, day and night, in the spirit of kindness, justice and equality”.