Floriade

De Floriade geeft 4000 gele en oranje tulpenbollen aan de koning van het bergstaatje Bhutan ter gelegenheid van zijn huwelijk. Op 13 oktober trouwt koning Wangchuk van het land tussen India en China met zijn bruid Jetsun Pema. Floriade-directeur Paul Beck zorgt er ook voor dat een nieuwe soort tulp wordt vernoemd naar de Bhutanese koningin.

Bron: L1 teletekst

Op 14 oktober  overhandigde Erica Terpstra namens de Floriade 2012 (Venlo) en het Internationaal Bloembollen Centrum, in samen werking met de Koninklijke Nederlandse Ambassade in New Delhi en Bhutan+partners, twee pakketjes met tulpenbollen voor het koninklijk paar. De bollen staan symbool voor de 4000 oranje en gele tulpen die later deze maand volgen. Bovendien werden er foto’s van tulpen overhandigd. De afgebeelde tulpen worden op dit moment ontwikkeld. Wanneer de koningin instemt wordt er volgend jaar een door haar zelf uitgekozen tulp ‘Queen of Bhutan’ gedoopt.
Marianne Vos overhandigde een door Berrie Martens ontworpen Bhutan Happy people’s poster.
De cadeaus werden in ontvangst genomen door de Bhutanese consul voor Nederland in Thimphu, Ms Phutshok Chhoden Tshering, in aanwezigheid van de Nederlandse Ambassadeur Dhr. Bob Hiensch.
http://www.bhutanandpartners.org/wp-content/uploads/2011/10/IMG_52473-e1318839306393.jpg

Op 15 oktober was er  voor zonsopgang een traditionele boeddhistisch ceremonie in de Tashicho Dzong in Thimphu. Er was een Chipdrel ceremonie op de binnenplaats van de Dzong en daarna een ceremonie in een van de tempels.
De delegatieleden waren daarbij. ‘Erg bijzonder, ik heb nog nooit zoiets indrukwekkends van zo dichtbij mee mogen maken als vanochtend tijdens de ceremonie in Thimphu. De kleuren, de stilte, de rituelen – een magisch moment ‘ zei Matthijs de Jongh naderhand.
Vlak na de ceremonie ontstond er een onverwacht moment: was het een kus? In Bhutan is het niet gebruikelijk om elkaar in het openbaar te zoenen en al helemaal niet voor een koning en koningin.
Na de ceremonie vertrokken de koning en koningen naar het Changlimithang stadion waar de koning het volk toesprak  en een groot feest met de bevolking tot laat in de middag voortduurde.

Het Royal Monetary Authority heeft bankbiljetten en zilveren munten uitgegeven om het koninklijk huwelijk te gedenken.Bankbiljetten en muntstukken zijn van 13 oktober  tot 2 november 2011 te koop bij banken en op het vliegveld in Paro.

 

 


Bhutan, het land van 'Bruto Nationaal Geluk' neemt deel aan de Floriade 2012 

Als er een land past bij de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 dan is dat Bhutan.


De Floriade kent een aantal hoofdthema's die allen aansluiten bij dit land.  

  • Relax and Heal: meditatie en traditionele medicijnen
  • Green engine: export van groene stroom via waterkrachtcentrales waarvoor geen volksverhuizingen nodig waren.
  • Education and innovation: nationaal beleid op 'bruto nationaal geluk' in plaats van 'bruto nationaal product'
  • Environment: in de cultuur en traditie zit respect voor mens, dier en milieu zeer diep geworteld.Link naar De organisatie Bhutan op Floriade: http://www.venstersopbhutan.nl/organisatie-info.html

Link naar een artikel in het zondagsnieuws: Venlose haalt Koninkrijk Bhutan naar Floriade