Zaterdag 2 juni

Dehli
Deze morgen hebben we na het  ontbijt een sightseeing tour door Old Delhi (voorheen bekend als Shahjahanabad). We nemen een riksja en gaan het bruisende Old Delhi nader verkennen.  Alle zo kenmerkende elementen  van India zijn in overdonderende mate in deze wereldstad aanwezig : heilige koeien die de straat blokkeren, gezellige thee- en eetstalletjes, motortaxi’s en riksja’s die allemaal tegelijk toeteren en bellen. De ommuurde stad met poorten, nauwe straatjes, tempels en kleurrijke bazaars. Hier bovenuit torent het enorme Rode Fort en de moskee Jama  Masjid. Het gerestaureerde Rode Fort  Lal  Kila (Lal = rood, Kila = fort) is gebouwd in de 17e eeuw.
De buiten muren van het Fort zijn gemaakt van rode zandsteen, daarbinnen bevindt zich een wit marmeren paviljoen met vier vergulde koepels en tientallen zuilen met bogen. Het fort ligt aan de oever van de Yamuna rivier en heeft twee hoofdpoorten : de Delhi poort en de Lahori poort.
De Jama Masjid moskee ,ook wel Grote Moskee of Vrijdagmoskee genoemd, werd in 1638 gebouwd in opdracht van Shahjehan en is de  grootste moskee van India. Vanaf de minaret van deze moskee hebben we een mooi uitzicht over de oude stad. Aan de markt staat een schitterende gurdwara, een heiligdom van de Sikhs. Het dak van dit godshuis is van goud. Het is hier een komen en gaan van mannen met grote tulbanden, gewapend met dolken ,en  vrouwen gekleed in felgekleurde sari’s.
Delhi heeft een verleden dat verder teruggrijpt dan Rome. Tijdens deze tour  valt het grote verschil op tussen Old- en New Delhi. Het door Britten aangelegde New Delhi is veel ruimer van opzet, brede wegen met middenberm, veel groen en cricketvelden. Het is de hoofdstad van India.
In Old Delhi zullen we daarentegen veel sloppenwijken zien met bermen die vol afval liggen. Binnen de nog gedeeltelijk ommuurde oude stad bevindt zich onder meer de kleurrijke zilverstraat” Chandi Chow ”: het markt- en handelscentrum van Old Delhi.
’s Middags brengen we een bezoek aan  het nationaal pelgrimsoord het “ Raj Ghat Memorial ”.
Het bescheiden monument is de graftombe van Mahatma Gandhi, de vader van de natie.  Gandhi werd op 2 oktober 1869 geboren en werd op 30 januari 1948 vermoord. Hij was een Indiaas politicus en jurist. In India wordt hij vaak Bapu genoemd, dat “vader des vaderlands” betekent in de zin van vader van het huidige India en het Indiase volk. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor de revolutie. Hij spande zich in voor verzoening tussen hindoes en moslims. Hij werd in 1948 vermoord door de extremistische hindoe”Godse”. Een bekende uitspraak van Gandhi  is:

De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

 De gedenksteen is een eenvoudig vierkant platvorm gemaakt van zwarte steen. Ghandhi’s laatste woorden zijn geschreven in de buurt van dit platvorm. Een eeuwige vlam blijft branden in een koperen urn in de Raj Ghat.  Het monument is gelegen in een tuin met fonteinen en een verscheidenheid aan exotische bomen. ( klik op onderstaande link voor bezichtiging Raj Ghat).

www.360cities.net/nl/image/gandhi-s-tomb-raj-ghat-delhi-india

Uiteraard zullen we ook de twee musea gewijd aan Gandhi bezoeken.

Het “Gandhi Memorial Museum” ligt aan de overkant van de weg en herbergt veel spullen van Gandhi en foto’s uit zijn leven. Het “ Gandhi Smriti Museum ” is gehuisvest in het Birla House op Tees januari Marg, waar Mahatma zijn laatste dagen doorbracht en neergeschoten werd door Godse. De prachtige “Zinat-ul Masjid ” (of:  de  mooiste van de moskeeën) torent boven Raj Ghat. Dit museum wordt zelden bezocht door de toeristen echter is beslist de moeite waard. Met andere woorden : zeer zeker bezoeken.

Voordat we de dag afsluiten zullen we nog eerst een bezoek brengen aan de Qutub Minar. Deze toren is een van de beste voorbeelden van de islamitische architectuur in India. De toren is 72,5 meter hoog en is de hoogste torens van India. De bouw van de toren begon in 1193 onder Qutb-ud-din-Aybak, de eerste islamitische heerser over Delhi. De toren werd uiteindelijk pas in 1368 voltooid.  Door UNESCO werden de toren en de daarbij behorende monumenten in 1993 tot werelderfgoed verklaart en is daarmee een van de belangrijkste trekpleisters van India.

Resterende tijd  kunnen we vrij besteden waarna we ’s avonds weer naar het hotel “The Imperial” begeven voor een overnachting.