Zaterdag 12 mei
Vertrek vanuit  Amsterdam naar  Katmandu ( Nepal).

Amasterdam- Doha (Qatar)-Kathmandu (Nepal) :
Vandaag de start van onze reis naar  Nepal, Bhutan en India.
Aangezien we vandaag hoofdzakelijk via  Lufthansa en Qatar Airways zullen vliegen, zullen we voor het reisschema volstaan met het verstrekken van gegevens over ons vluchtschema van vandaag en morgen:

Dag
Datum
Route
Vluchtnr.
Tijd
         
Zat
12 mei
Amsterdam - Frankfurt
LH989
10.45 - 12.00
Frankfurt - Doha
QR26
15.30 - 22.30
Zon
13 mei
Doha - Kathmandu
QR352
02.15 - 09.40

Katmandu ( Nepal)
Onder het dak van de wereld

In Nepal waant men zich in een andere wereld en de hoofdstad Kathmandu trekt met zijn artistieke en architectonische rijkdommen toeristen uit alle hemelstreken.

Kathmandu ligt in het stroomgebied van twee rivieren, de Bagmati en de Bishnumati, die zich in Nepal samenvoegen. De hoofdstad Kathmandu ligt op 1300 m hoogte in een uitgestrekte, gelijknamige vallei van ongeveer 30 km rondom de stad. Dit dalgebied wordt omringd door bergketens van meer dan 2000 hoogte, met de Pulchori (3132 m) als hoogste top. De tegenwoordig door meer dan een half miljoen mensen bevolkte vallei, fungeerde door de eeuwen heen als een soort natuurlijk fort tegen vijandelijke invasies. De kleurrijke geschiedenis van Kathmandu weerspiegelt zich in talrijke opmerkelijke monumenten en kunstschatten. Er zijn meer dan 3000 tempels en historische bouwwerken in de meest uiteenlopende stijlen, waaraan Kathmandu zijn bijnaam het "Florence van Azië" heeft te danken. De stad is van noord naar zuid in tweeën gedeeld door de Kanti Path, een brede boulevard, die de oude stad in het westen van de nieuwere oostelijke wijken scheidt. In Oost- Kathmandu hoeft men niet te verdwalen, want alle straten lopen parallel aan de Kand Path. De oude stad daarentegen bestaat uit een wirwar van schilderachtige straatjes, waar het heerlijk flaneren is. Hier bevinden zich ook de meest bezienswaardige tempels en historische bouwwerken.

WETENSWAARDIGHEDEN
Hoofdstad van het Koninkrijk Nepal
Munteenheid: Nepalese roepie
Talen: Nepalees (officieel), Sanskriet (religieuze taal), diverse dialecten
Etnische groepen: zeer talrijk. Meerderheid in de vallei van Kathmandu: Newars.
Godsdiensten: voornamelijk hindoeïsme en boeddhisme
Hoogte: 1300 m. Bevolking: 400. 000 inwoners.

Kathmandu werd in 723 v. Chr. gesticht en heeft zich in de loop der eeuwen in allerlei schakeringen ontwikkeld en uitgebreid. Ondanks de nieuwere wijken voert de historische charme van de oude stad nog steeds de boventoon. Volgens de legende kreeg koning Gunakama Deva in een droom de goddelijke opdracht een stad te stichten in de vorm van een zwaard. Zo ontstond Kantipur, 'de stad der glorie' in het Sanskriet. Van de zwaardvormige planning is niet veel meet te zien en ook de naam veranderde in Kathmandu, afgeleid van Kasta Mandir, "houten hempel" in de taal der Newars. Al in de 7e eeuw werd vanuit dit gebied handel gedreven met China en later werd het een toevluchtsoord voor Hindu prinsen, die de grote invasie van de Islam in de 12e eeuw ontvluchtten. Nepal kende toen een feodaal bestuur, met een soevereine gezaghebber voor iedere stad. Maar de invloed van India drong langzaam door en de oorspronkelijke Newar bevolking nam allengs het beschavingspatroon en de wetten van de invallers uit het Zuiden over. Evenals de Balinezen zijn de Newars een artistiek volk, getuige de uitzonderlijke schoonheid van de architectuur, die vooral tussen de 15e en de 18e eeuw bloeide onder het bewind van de Malla heersers. In die tijd was Kathmandu de hoofdstad van een gelijknamig koninkrijkje. In 1744 werd Nepal onder de Indo - Nepalese dynastie van Gorkha verenigd en in 1769 werd Kathmandu de hoofdstad van heel Nepal.