zondag 13 mei

 Katmandhu - Nepal
Vandaag zullen we vroeg uit de veren moeten aangezien ons vliegtuig van Quatar Airways al om 2.35 uur vertrekt vanuit Doha (Qatar). Vervolgens zullen we na een vlucht van 7 uur om 9.45uur landen in Kathmandu. Het avontuur gaat  nu daadwerkelijk beginnen. De stad Kathmandu is met ongeveer een miljoen inwoners veruit de grootste stad van Nepal en bruist van de energie en de cultuur. De bevolking is vriendelijk en niet zo opdringerig als in veel andere Aziatische steden. De Nepalezen zijn een traditioneel volk en religie is echt overal aanwezig.
Is het geen met rood poeder bedekt beeld van Shiva op de hoek van de straat, dan is het wel een klein altaar in de hoek van een winkeltje. Zware wierookgeuren hangen in de straten. Kathmandu ligt in een dal, waardoor de smog ( vanwege het ontbreken van goede roetfilters en ander milieumaatregelen) blijft hangen boven de stad.
Het is leuk om er een paar dagen te blijven en de stad en de omgeving te verkennen. Gezond is echter anders. Vandaar dat wij na de lunch de binnenstad verlaten.
De vallei waar Kathmandu ligt is dik bezaaid met prachtige monumenten en oases van rust.
Na de lunch zullen we een bezoek brengen aan Patan Durbar .
Nadat we enkele uren rondgewandeld hebben en de vele oude schatten hebben ontdekt zullen we moe maar voldaan terug gaan naar ons hotel Himalaya voor onze overnachting.

Patan Durbar Square
In het zuiden van de stad ligt Patan Durbar Square, dit is net als Kathmandu Durbar Square een grote verzameling van paleizen, tempels en religieuze monumenten. De architectuur van Patan Square ligt echter vele malen hoger dan die van Kathmandu square. Elke tempel heeft een enorme hoeveelheid aan houtsnijwerk, dat tot in de fijnste details is afgewerkt, en dat na honderden jaren nog steeds in goede staat is. Patan Durbar Square is de grootste en mooiste van de twee, maar beide pleinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken!  Op loopsafstand van Durbar Square vind je de Gouden Tempel van Patan. Deze tempel met een intiem binnenplaatsje wordt gebruikt door hindoes en Boeddhisten. Een mooi voorbeeld van de typische architectuur en de samensmelting van de twee belangrijkste Nepalese religies :  het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Op de foto een van de tempels ergens in een van de straten ergens in Durbar square.