Zaterdag  19 mei

Punakha-Gangtey

Na een vroeg ontbijt rijden we naar Gangtey. Gangtey is een prachtige plek gelegen, op een hoogte van 3000 meter. Vanaf Gangtey kan men goed de pittoreske zwarte bergketens zien. De prachtige Phobjikha vallei is een van de grootste en mooiste valleien van Bhutan. De vallei biedt dichte bossen met bloeiende rododendrons en contrasterende uitgestrekte vlakke en boomloze grondgebieden. Het is het leefgebied van o.a. de muntjaks (blaffende herten), wilde zwijnen, Himalaya's zwarte beren en luipaarden. Deze vallei is ook de thuisbasis van de zeldzame 'Zwartnekkraanvogels' (Grus Nicorocolis). De Zwartnekkraanvogel werd het eerst ontdekt in 1876 en is een van de minst bekende soort in de wereld.
De vallei van Gangtey is een van de meest schilderachtige plekjes in Bhutan en is aangewezen als een natuurreservaat. Hier vindt men twee kloosters die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Gangtey klooster (enige klooster van de Nyingmapa-sekte) en het Trulku klooster.

Zwarthalskraanvogel
Van Punakha oostwaarts richting Trongsa en Bumthang ligt de Pele La pas. Een kilometerslange kronkelweg voert door bossen en langs afgronden tot 3420 meter hoogte. De weg naar beneden is eveneens adembenemend, tot we bij de Phobjikha vallei zijn.
Het is vreemd om in dit ruige berglandschap opeens een volkomen vlakke, boomloze vallei aan te treffen. Op een heuvel staat Gangte Goemba, een kloostercomplex met meditatieruimtes, vertrekken voor monniken, scholen en een klein guesthouse.
De zompige bodem van de Phobjikha vallei is een perfect gebied voor de Zwarthalskraanvogel.
De Zwarthalskraanvogel is een knappe verschijning. Hij heeft een zilvergrijs verenkleed, een zwarte hals en een rood kapje op zijn hoofd. De vogel broedt op de hoogvlakten van Tibet. Voordat de vogels terugkeren naar Tibet, vliegen ze altijd een paar rondjes om de Gante Goemba.  Hierdoor zijn de vogels heilig en wordt er in deze regio in zo'n beetje ieder liedje over gezongen .