Donderdag 24 mei

Thimphu
Thimphu ligt in een dal met bossen tegen een heuvel aan de oevers van de Wang rivier. De stad werd halverwege de vorige eeuw de hoofdstad van Bhutan en de plaats waar de regering zetelt. Sindsdien is het aantal inwoners snel gegroeid tot ongeveer vijftigduizend mensen. De meeste bewoners zijn afkomstig van het omringende platteland.  De snelle bevolkingsgroei heeft geleid tot een herinrichting van het bestaande stadshart en tot de oprichting van nieuwe buitenwijken. De hoofdstraat telt talrijke openbare gebouwen evenals winkels en restaurants die zich in toenemende mate richten op de buitenlandse toeristen die de stad bezoeken. De buitenwijken kennen een mengeling van huizenblokken, vrijstaande gezinswoningen en familiebedrijfjes. Volgens strikte regels mogen de gebouwen in de stad niet hoog zijn en moeten ze zijn ontworpen in een traditionele bouwstijl met rode of groene daken. De muren van veel winkels en openbare gebouwen zijn beschilderd met boeddhistische motieven en voorstellingen.
Vanmorgen hebben we boogschieten op het programma staan. De nationale sport van Bhutan is boogschieten. Het is niet alleen een sport,  maar meer een veelomvattende festiviteit. Schutters, dansers, entertainers, astrologen en in feite hele dorpen komen bijeen voor de gezelligheid en om te eten en te drinken. De competitie is serieus : sinds 1984 doet Bhutan vol trots mee aan de Olympische Spelen.  Een lokaal boogschiet tournooi is een feest. De teams zoeken astrologische hulp om de meest gunstige tijd en plaats te bepalen om de tegenstander uit te dagen. Normaliter doen alleen mannen mee aan de wedstrijd. Voor de vrouwen is er ook een belangrijke rol weggelegd. In hun mooiste kleren en sierraden dansen en zingen ze als “cheerleaders”om de tegenstander af te leiden. Als de schutter zijn doel raakt, maakt hij een vreugdedans. Mist hij, dan klinkt er een luid boegeroep vanuit het kamp van de opponent. Naarmate de dag vordert wordt er meer gedronken en dat verhoogt het rumoer. Tijdens de weekenden worden in Thimphu  professionele toernooien georganiseerd waarbij “ high-tech” materiaal wordt gebruikt. Wij zullen het moeten doen met een bamboe pijl en boog. We zullen moeten proberen de pijl over een afstand van 40 meter de roos in het bord te raken. Mocht dat lukken dan zullen ook wij het ritueel dansje moet maken…………… …

Zelfs het Prinselijk paar heeft een bezoek gebracht aan het boogschieten in Bhutan.           Onderstaand een samenvatting van het artikel uit Trouw van 30 november 2007 :

Prinselijk paar werkt in Bhutan vol programma af

30/10/07, 01:11
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gingen gisteren op audiëntie bij koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck van Bhutan. Het kroonprinselijk paar brengt een driedaags bezoek aan het Aziatische land.
Behalve een bezoek aan een boogschietvereniging gingen Willem-Alexander en Máxima ook naar een boeddhistische tempel en een centrum voor traditionele geneeskunde. Tussendoor lunchte het paar met de koning.

Na het boogschieten zal er geluncht worden en zullen we ’s middags mogen deelnemen aan een Boeddhistische ceremonie in  het Perli  Lhakhang klooster .
De Zangto Pelri Lhakhang is een van de mooiste tempels in Bhutan. Het gebouw is dan ook nog maar net af en uitzonderlijk rijk gedecoreerd.  Net als de Dochu La is het opgedragen aan de helden die de Indiase indringers het land hebben uitgejaagd. De prachtige muurschilderingen hebben vooral een religieus karakter. Wel zijn op de eerste verdieping wat politieke schilderingen aangebracht, zoals de Koninklijke familie en met automatische wapens uitgeruste soldaten. Dat is wel apart in een Boeddhistische tempel.  Het Boeddhisme is geen godsdienst, maar een levenshouding en is bijzonder tolerant tegenover andere levensbeschouwelijke overtuigingen.


De ceremonie wordt uitgevoerd door monniken die rood met bordeaux gekleurde gewaden dragen. Iedereen hier zal bezig zijn met mediteren en bidden.  Bidden voor blessings.
In en rond het klooster zijn er de “ praying wheels “.  In deze “ praying wheels ” zitten grote rollen mantra teksten en hoe vaker je deze wheels ronddraait,  des te meer gezondheid , welzijn en geluk zul je ervaren.  Op een Boeddhistisch altaar wordt minstens één boterlamp voortdurend brandend gehouden. Deze lampen symboliseren het heilige vuur, het licht en het offer van het oog-zintuig.
Ook wij zullen hier in de gelegenheid worden gesteld boterlampen te maken en deel te nemen aan de ceremonie .
Na het avondeten in ons hotel in Thimpu kunnen we kennis maken met de lokale bevolking,die prachtig traditioneel gekleed gaat.  We hebben dan vrije tijd , zodat we op eigen gelegenheid de stad kunnen ontdekken. Vooral ’s avonds is de stad gezellig druk vanwege de lange openingstijden van de vele beschilderde en gedecoreerde winkeltjes.