Zaterdag 26 mei

Thimphu-Paro

Vandaag zullen we in de ochtend een tocht van 3 uur per fiets afleggen en gaan we van Thimphu naar Paro. Deze dag staat in het teken om het stadje Paro en haar vallei te ontdekken. We brengen onder meer een bezoek aan het Nationale Museum, wat origineel de uitkijktoren van het stadje was. In 1968 is deze geheel gerenoveerd en sindsdien huist hier het Nationale Museum.

Het Nationaal Museum bezit behalve kostbaar kunstwerk ook kostuums en andere handgemaakte voorwerpen van het dagelijks leven, die een goede indruk geven van de rijke culturele tradities van het land.Van bijzonder betekenis is ook de galerij met thangkhas ( geschilderde of geborduurde Tibitaans/Bhoeddistische baniers). Het Nationaal Museum wordt beoordeeld als een van de mooiste natuurlijke musea in Zuid Azië en geeft een mooi inzicht van de geschiedenis van het “Land van de Thunder Dragon” in Bhutan.
Het ongewone ronde gebouw , in de vorm van een schelp, werd voltooid in 1656 en was oorspronkelijk de Ta Dzong (wachttoren) van Paro. De dzong en de centrale toren (Utse) is bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Aan de overkant van deze dzong staat de elegante en symmetrische Rinpung Dzong en is misschien wel de  meest indrukwekkende en bekende dzong in Bhutan. De bouw werd gestart in 1644 door de orde van “Zhabdrung Ngawang Namgyal”, de grondlegger en heerser van Bhutan. In tegenstelling tot de meeste andere dzongs in Bhutan overleefde deze dzong wel de zware aardbeving in 1897 , bleef grotendeels intact echter werd zwaar beschadigd door een brand in 1907. Na herstel werd  dzong een belangrijk administratief middelpunt van Bhutan  en herbergt nu het kantoor van de Dzongda (gouverneur) en Thrimpon ( rechter) van het Paro district. De ingang wordt bewaakt door twee traditionele beeltenissen die aan weerszijden van de poort staan: een Mongoleese tijger aan de leiband en een man met een zwarte yak.
Na het bezoek gaan we terug naar onze boerderij en zullen de avond in Paro doorbrengen.