Dinsdag 29 mei

De Haa vallei
Vandaag maken we een excursie naar de Haa vallei.  Deze vallei is, als gevolg van de grensspanningen met China, pas sinds 2001 geopend voor de toeristen . Om deze reden wordt de vallei dan ook nog niet druk bezocht door toeristen.

De Haa vallei is de meest westelijke vallei in Bhutan . De vallei is 1.706 vierkante kilometer groot , grenst aan Tibet en is een van de meest pittoreske valleien in het land.  De Haa vallei, met zijn rivier de Amu Chuu en zijn ruig en bergachtig terrein, lijkt zo te komen uit een Chinees sprookje.
Midden in deze vallei ligt de Haa Dzong ,  die niet als klooster echter als thuisbasis dient voor het Indiase leger. Ook het Bhutanese leger heeft hier zijn opleidingscentrum.  Afgezien van de militaire faciliteiten  zullen we veel  kleurrijke Hindoe tempels tegenkomen.  Deze tempels zijn fotogeniek en ook de monniken, hoe jong ze ook zijn , staan soms verbijsterd te kijken naar de foto’s die er van hun en de tempels gemaakt worden.
De Tibetaanse koning  Songtsen Gamop koos, in zijn missie om 108 tempels in één dag te bouwen , het kleine dorp Dumchoe in de Haa vallei uit om twee tempels te plaatsen.
Deze tempels, de Lhakhang  Karpo en de Lhakhang  Nagpo , staan bij de zuidelijke ingang van de vallei en zijn gebouwd in de 7e eeuw.  De Karpo heeft  sprankelende witte muren terwijl de Nagpo zich onderscheidt door de grijsachtig zwarte muren.  Deze twee tempels vertegenwoordigen  de essentie van wijsheid, kennis en onderwerping.

In de avonduren zullen we weer terug gaan naar Paro voor de overnachting.