Zondag 03 juni
DELHI
Vroeg in de ochtend worden we vanuit ons hotel begeleid naar het New Delhi Railway station .
Hier vertrekken we al om 6.15 uur en nemen de trein naar Agra . De treinreis is op zich al een hele belevenis en duurt 2 uur. Thee , koffie, flessen water en Indische snacks zullen aan boord worden geserveerd. Bij aankomst zullen we al vroeg beginnen met een sightseeing tour door de stad Agra.
Deze stad ligt 200 kilometer ten zuiden van Delhi en ligt aan de oevers van de heilige Yamuna rivier en is bekend om zijn handwerk en metaal waren. We gaan vervolgens naar het Agra Fort.
Dit meesterwerk is gebouwd door de grote keizer Akbar in 1565 na Christus. Dit enorme complex bevat een diversiteit aan bouwstijlen. Hier zullen we dwalen door de rijk gedecoreerde zalen, binnentuinen en galerijen. Binnen het Fort bevindt zich het gebouw van Musanman Burj, waar de keizer Shah Jahan in gevangenschap stierf naast Jahangirs plaats, de Khaas Mahal en de Sheesh Mahal. Alvorens we naar de Taj Mahal gaan ,zullen we eerst nog de Itimad-ud Daulah bezoeken.
Dit fort is ook wel bekend als de Baby Taj. De Itimad-ud-Daulah is door de keizerin Noor Jehan ter nagedachtenis aan haar vader Mirza Ghiyas Beg gebouwd en is prachtig versierd met wit marmer en gekleurd mozaïek. Vervolgens gaan we naar de Taj Mahal,’s werelds grootste monument van de liefde en toewijding.
De Taj Mahal
Van de 'moderne' wereldwonderen heeft de Taj Mahal zeker het meest romantische verhaal. Grootmogol Sha Jahan liet namelijk de Taj Mahal in 1613 uit liefde voor zijn overleden vrouw bouwen. Hij beloofde haar op haar sterfbed een monument voor haar te laten maken dat even mooi is als zij was. Dit prachtige praalgraf is volledig gemaakt van wit marmer en uitbundig versierd met gestileerde bloemmotieven, halfedelstenen en smalle strepen zwart marmer. Het koste uiteindelijk 22 jaar tijd om de Taj Mahal te bouwen. Met een doolhof van kamers, tuinen en moskeen is dit fort een soort stad binnen de stad ! Het is in die 22 jaar het hoogtepunt van de Mongoolse architectuur, een mengeling van de hindoestaanse en moslim architectuur. De materialen kwamen van heinde en ver. Wit marmer uit Rajastan, edelstenen, koraal en kristal uit China, Perzië en Rusland. Het kostte Shah Jahan uiteindelijk niet alleen zijn rijkdom maar ook zijn troon. De laatste 9 jaar van zijn leven bracht hij door in een gevangeniscel met uitzicht op de Taj Mahal waar de liefde van zijn leven begraven lag. Tip: bekijk de James Bond film Octopussy. Deze werd grotendeels in en om de Taj Mahal opgenomen. Als je de Taj Mahal vandaag opnieuw zou moeten laten bouwen kost dat minimaal $ 100 miljoen.
Taj Mahal aan de Maas
Voor het jaarlijkse Rozenfestival in Lottum wordt deze zomer de Taj Mahal nagebouwd aan de Maas.Het beroemde bouwwerk in de Indiase stad Agra dient tevens als podium voor de optredens tijdens de rozenfeesten, die dit jaar in Oosterse sfeer zijn. Het thema van het Lottumse festival is 'Rozen verbinden culturen'. Het Rozenfestival is van 10 tot en met 13 augustus.
Zie onderstaande link voor meer informatie :
http://www.l1.nl/nieuws/174554-taj-mahal-aan-maas#.T2cZ2O9yNVg.email
Taj Mahal dreigt in te storten
Toeristen die India's bekendste monument in zijn volle glorie willen zien, kunnen maar beter snel zijn. Als er niets gebeurt, kan één van de torens van de Taj Mahal binnen nu en 5 jaar instorten. Het mausoleum wordt bedreigd door laag water.
Vier miljoen mensen bezoeken ieder jaar de Taj Mahal. Het was het niet bescheiden levensproject van grootmogul Shah Jahan. In eerste instantie bedoeld als mausoleum voor zijn in het kraambed overleden vrouw, maar uiteindelijk werd het ook zijn eigen laatste rustplaats.
Houten balken rotten
Het bouwwerk werd in 1648 voltooid. 58 meter hoog, 56 meter breed en gebouwd op een enorm marmeren platform. Maar de fundering van het gebouw is wat minder stevig: de Taj Mahal staat op houten balken. Door het zakkende water beginnen die te krimpen en te rotten.
Dat heeft in eerste instantie gevolgen voor de torens om de Taj Mahal heen. Één van die torens is in de afgelopen 30 jaar 3,5 centimeter scheef gaan staan. Dat lijkt niet veel, maar als het zo doorgaat, zal die toren uiteindelijk instorten.
De Taj Mahal is gebouwd naast de rivier Yamuna, die aan het opdrogen is omdat grote bedrijven stroomopwaarts veel van het water gebruiken.
Reservoirs
Dat moet veranderen, vindt volksvertegenwoordiger Ram Shankar Katherina. "We moeten reservoirs maken, die een buffer vormen zodat we het waterniveau van de Yamuna constant kunnen houden. Zonder die reservoirs zal het monument steeds verder beschadigen."
Zie onderstaande link voor meer informatie :
http://nos.nl/l/tcm:5-1217355/
Na het bezoek aan dit wereldwonder zullen we om 20.30 uur de trein vanuit Agra nemen om vervolgens om 22.30 uur weer in Delhi aan te komen. Bij aankomst zullen we begeleid worden naar ons hotel “ Imperial ” . Dit zal onze laatste avond zijn van onze avontuurlijk reis. Wederom zullen we met enige weemoed terug denken aan de mooie avonturen in Nepal, Bhutan en India……………….
NAMASTÉ