Vluchtschema (onder voorbehoud)
Dag
Date
Route
Flightnr.
Time
Sa
12 May
Amsterdam - Berlin
KL1825
12.25-13.40 hrs
Berlin - Doha
QR54
15.45-22.45 hrs
Su
13 May
Doha - Kathmandu
QR352
02.35-09.40 hrs
Tue
15 May
Kathmandu - Paro
KB401
09.40-11.15 hrs
Thu
31 May
Paro - Delhi
unknown
unknown
Su
03 Jun
Delhi - Doha
QR233
04.50-06.15 hrs
Doha - Zurich
QR63
08.50-14.15 hrs
Zurich - Amsterdam
KL1962
17.30-19.15 hrs
         
KL = KLM
QR=Qatar Airlines
KB=Drukair

De reis :

Zaterdag 12 mei
Vertrek vanuit  Amsterdam naar  Katmandu ( Nepal).

Amasterdam- Doha (Quatar)-Kathmandu (Nepal) :
Vandaag de start van onze reis naar  Nepal, Bhutan en India.
Aangezien we vandaag hoofdzakelijk via  KLM en Quatar Airways zullen vliegen, zullen we voor het reisschema volstaan met het verstrekken van gegevens over ons vluchtschema van vandaag en morgen:

Route
Vluchtnummer
Tijd
   
Amsterdam – Berlijn (Duitsland)
KL1825  12.25 – 13.40 uur (12 mei)
Berlijn – Doha (Quatar)               
QR54     15.45 – 22.45 uur (12 mei)
   
Doha –Kathmandu (Nepal)
QR352   02.35 – 09.40 uur (13 mei)
   
   
Amsterdam
Berlijn
Doha

 


Katmandu ( Nepal)
Onder het dak van de wereld

In Nepal waant men zich in een andere wereld en de hoofdstad Kathmandu trekt met zijn artistieke en architectonische rijkdommen toeristen uit alle hemelstreken.

Kathmandu ligt in het stroomgebied van twee rivieren, de Bagmati en de Bishnumati, die zich in Nepal samenvoegen. De hoofdstad Kathmandu ligt op 1300 m hoogte in een uitgestrekte, gelijknamige vallei van ongeveer 30 km rondom de stad. Dit dalgebied wordt omringd door bergketens van meer dan 2000 hoogte, met de Pulchori (3132 m) als hoogste top. De tegenwoordig door meer dan een half miljoen mensen bevolkte vallei, fungeerde door de eeuwen heen als een soort natuurlijk fort tegen vijandelijke invasies. De kleurrijke geschiedenis van Kathmandu weerspiegelt zich in talrijke opmerkelijke monumenten en kunstschatten. Er zijn meer dan 3000 tempels en historische bouwwerken in de meest uiteenlopende stijlen, waaraan Kathmandu zijn bijnaam het "Florence van Azië" heeft te danken. De stad is van noord naar zuid in tweeën gedeeld door de Kanti Path, een brede boulevard, die de oude stad in het westen van de nieuwere oostelijke wijken scheidt. In Oost- Kathmandu hoeft men niet te verdwalen, want alle straten lopen parallel aan de Kand Path. De oude stad daarentegen bestaat uit een wirwar van schilderachtige straatjes, waar het heerlijk flaneren is. Hier bevinden zich ook de meest bezienswaardige tempels en historische bouwwerken.

WETENSWAARDIGHEDEN
Hoofdstad van het Koninkrijk Nepal
Munteenheid: Nepalese roepie
Talen: Nepalees (officieel), Sanskriet (religieuze taal), diverse dialecten
Etnische groepen: zeer talrijk. Meerderheid in de vallei van Kathmandu: Newars.
Godsdiensten: voornamelijk hindoeïsme en boeddhisme
Hoogte: 1300 m. Bevolking: 400. 000 inwoners.

Kathmandu werd in 723 v. Chr. gesticht en heeft zich in de loop der eeuwen in allerlei schakeringen ontwikkeld en uitgebreid. Ondanks de nieuwere wijken voert de historische charme van de oude stad nog steeds de boventoon. Volgens de legende kreeg koning Gunakama Deva in een droom de goddelijke opdracht een stad te stichten in de vorm van een zwaard. Zo ontstond Kantipur, 'de stad der glorie' in het Sanskriet. Van de zwaardvormige planning is niet veel meet te zien en ook de naam veranderde in Kathmandu, afgeleid van Kasta Mandir, "houten hempel" in de taal der Newars. Al in de 7e eeuw werd vanuit dit gebied handel gedreven met China en later werd het een toevluchtsoord voor Hindu prinsen, die de grote invasie van de Islam in de 12e eeuw ontvluchtten. Nepal kende toen een feodaal bestuur, met een soevereine gezaghebber voor iedere stad. Maar de invloed van India drong langzaam door en de oorspronkelijke Newar bevolking nam allengs het beschavingspatroon en de wetten van de invallers uit het Zuiden over. Evenals de Balinezen zijn de Newars een artistiek volk, getuige de uitzonderlijke schoonheid van de architectuur, die vooral tussen de 15e en de 18e eeuw bloeide onder het bewind van de Malla heersers. In die tijd was Kathmandu de hoofdstad van een gelijknamig koninkrijkje. In 1744 werd Nepal onder de Indo - Nepalese dynastie van Gorkha verenigd en in 1769 werd Kathmandu de hoofdstad van heel Nepal.


Zondag 13 mei

 Katmandhu - Nepal
Vandaag zullen we vroeg uit de veren moeten aangezien ons vliegtuig van Quatar Airways al om 2.35 uur vertrekt vanuit Doha (Quatar). Vervolgens zullen we na een vlucht van 7 uur om 9.45uur landen in Kathmandu. Het avontuur gaat  nu daadwerkelijk beginnen. 
De stad Kathmandu is met ongeveer een miljoen inwoners veruit de grootste stad van Nepal en bruist van de energie en de cultuur. De bevolking is vriendelijk en niet zo opdringerig als in veel andere Aziatische steden. De Nepalezen zijn een traditioneel volk en religie is echt overal aanwezig.
Is het geen met rood poeder bedekt beeld van Shiva op de hoek van de straat, dan is het wel een klein altaar in de hoek van een winkeltje. Zware wierookgeuren hangen in de straten. Kathmandu ligt in een dal, waardoor de smog ( vanwege het ontbreken van goede roetfilters en ander milieumaatregelen) blijft hangen boven de stad.
Het is leuk om er een paar dagen te blijven en de stad en de omgeving te verkennen. Gezond is echter anders. Vandaar dat wij na de lunch de binnenstad verlaten.
De vallei waar Kathmandu ligt is dik bezaaid met prachtige monumenten en oases van rust.
Na de lunch zullen we een bezoek brengen aan Patan Durbar .
Nadat we enkele uren rondgewandeld hebben en de vele oude schatten hebben ontdekt zullen we moe maar voldaan terug gaan naar ons hotel Himalaya voor onze overnachting.

Patan Durbar Square
In het zuiden van de stad ligt Patan Durbar Square, dit is net als Kathmandu Durbar Square een grote verzameling van paleizen, tempels en religieuze monumenten. De architectuur van Patan Square ligt echter vele malen hoger dan die van Kathmandu square. Elke tempel heeft een enorme hoeveelheid aan houtsnijwerk, dat tot in de fijnste details is afgewerkt, en dat na honderden jaren nog steeds in goede staat is. Patan Durbar Square is de grootste en mooiste van de twee, maar beide pleinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken!  Op loopsafstand van Durbar Square vind je de Gouden Tempel van Patan. Deze tempel met een intiem binnenplaatsje wordt gebruikt door hindoes en Boeddhisten. Een mooi voorbeeld van de typische architectuur en de samensmelting van de twee belangrijkste Nepalese religies :  het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Op de foto “een van de tempels ergens”in “een van de straten ergens”in Durbar square. 


Maandag 14 mei
Verblijf in Katmandu

Kamtmandu
We starten vandaag met de sightseeing van de beroemdste tempels van Kathmandu.
Vanuit Thamel (of te wel het bruisende centrum) zullen de diverse stoepa’s bezoeken.

Baudhanath ( Bodnath):

De Baudhanath is een stoepa die aan de andere kant ,ten noordoosten, van Kathmandu ligt.
Dit is wel een kilometer of acht van Thamel vandaan, maar voor een paar euro nemen we een taxi of brengt een busje ons naar deze bijzondere plaats.
De Baudhanath stoepa is een van de grootste en meest vereerde stoepa’s in de wereld . De stoepa  torent ver boven de lage huisjes uit en domineert de skyline. Met ingang van 1979 behoort de Baudhanath tot het Unesco werelderfgoed en is  het samen met de Swayambhunath een van de populairste toeristische plaatsen in Kathmandu. Met name rond het middaguur kunnen we veel traditioneel geklede Tibetaanse Boeddhisten om de stoepa zien lopen, met deklok mee. In hun handen dragen ze gebedsmolens van allerlei formaten en onderwijl murmelen ze hun gebed. Bijzonder is dat we deze stoepa zelf kunnen beklimmen. Om de stoepa zijn diverse kloosters en tempels die we ook zullen bezoeken. Na het bezoek of na de beklimming zullen we zeker een van de horeca gelegenheden aandoen om uit te rusten en om de sfeer te proeven.

Pashupatinath :

Vanaf Baudhanath  lopen we in een half uurtje naar de heilige plaats Pashupatinath, waar de rivier Bagmati stroomt en waar de belangrijkste Shiva tempel van Nepal staat. Pashupatinath is een andere naam voor de god Shiva. De Bagmati mondt uit in de rivier de Ganges in noord- India, de heiligste riviervoor de Hindoes. De niet-Hindoes mogen deze tempel niet betreden, maar aan de overkant van de rivier heb je een goed uitzicht over de tempelrituelen die men uitvoert.
Langs de rivier zijn plekken aangelegd waar de crematies van overleden Hindoes plaatsvinden, de zogenaamde “ghats” (letterlijk trappen). Elke kaste heeft zijn eigen plaats en op stapels hout zie je in doeken gewikkelde lichamen liggen. De familieleden (alleen de mannen) krijgen bij het uitvoeren van de bijzondere rituelen hulp van een priester en een kasteloze. De kasteloze zorgt  ondermeer voor de levering van het hout en het opruimen van de verbrande resten.  Alle rituelen en verbrandingen zullen ons onwerkelijk aandoen echter is bijzonder om  mee te maken. Alles uiteraard met respect voor de overledene en nabestaanden.

Swayambhunath :

Op loopafstand van Thamel, op een heuvel in het westen van Kathmandu , ligt Swayambhunath. Dit is een eeuwenoud Boeddhistisch heiligdom in het midden van de Kathmandu vallei. Na een paar honderd  treden te beklimmen, omringd door verkopers en nieuwsgierige resusaapjes, staan we op de heuvel voor het complex. Het hoofdgebouw is de enorme stoepa,een halve bol bekroond met een rijk bewerkte en met gebedsvlaggen versierde kegel. Stoepa’s zijn volgens de overlevering bewaarplaatsen van overblijfselen van Boeddha. De Swayambhunath-stoepa is omringd door “chortens “ ( kleine stoepa’s ), tempeltjes en kloosters. Wij zullen daarbinnen een kijkje nemen als de Tibetaans Boeddhistische monniken een mantra zingen onder begeleiding van trommels en enorme trompetten.  Vanaf het terrein om de stoepa hebben we een geweldig uitzicht over de stad met, bij het zeldzame heldere weer, op de achtergrond de witte toppen van de Himalaya.

Een mantra is een spreuk die vele malen herhaald kan worden en waarvan uit modern onderzoek blijkt dat dit ook bepaalde positieve effecten heeft op het lichaam, de emoties en de geest. Iedere mantra heeft een specifieke betekenis. De oorsprong van mantra's ligt duizenden jaren achter ons. Binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme spelen mantra's een grote rol. Maar slechts langzaam beginnen we in het westen de waarde van mantra zingen voor onze gezondheid in te zien. Hoogstwaarschijnlijk berust de heilzame werking van mantra herhalen en zingen op een combinatie van verschillende factoren: langzame ademhaling, ritmisch en dieper ademen, herhaling van klanken, de lege geest die tijdens het zingen ontstaat en de ritmische bewegingen die bij zingen vaak ontstaan.”

 


Dinsdag 15 mei :


Kathmandu (Nepal ) – Paro (Bhutan)
Vanuit Nepal vliegen we in de ochtend van Kathmandu in Nepal naar Paro in Bhutan. Het laatste stuk van de vlucht moet  zeer spectaculair zijn, omdat we dan vlak langs de Himalaya vliegen en we bij helder weer de hoogste bergen van de wereld op een rijtje zien liggen. Bhutan is onvergelijkbaar met enig andere reisbestemming. Het land is zowel cultureel als landschappelijk zeer bijzonder. Het is het enige Tibetaans Mahayana-boeddistische koninkrijk ter wereld. Pas sinds de jaren 70 staat Bhutan mondjesmaat open voor toeristen. Door het toerisme streng te reguleren hoopt Bhutan haar identiteit te bewaren. Het lijkt inderdaad of de tijd hier heeft stilgestaan. Bij de wet is geregeld dat de Bhutanezen in overheidsdienst altijd in traditionele kledij gekleed gaan, de traditionele taal (het Dzongka) spreken en zich houden aan eeuwenoude tradities. De hoofdstraat van Paro met mooi gedecoreerde en beschilderde winkeltjes is een genot voor het oog. De inwoners gaan gekleed in de traditionele dracht, mannen in een 'gho', vrouwen in de enkellange 'kira' (een rechthoekige lap die met twee gespen bijeen wordt gehouden). Het Nationaal Museum, gevestigd in een van de uitkijktorens van de Paro dzong (kloosterburcht), is zeker een bezoek waard.

Bij aankomst in Bhutan op Paro International Airport zullen we worden ontvangen op een traditionele wijze door het aanbieden van een 'Khadar' (groetsjaal).
De khadar symboliseert de goede wil, gunst en compassie en is gemaakt van zijde en wordt geschonken als erkenning van geluk.

Bezoek:

-Instituut voor Zorig Chusum (School van schilderkunst)
-Traditional Medicine instituut ( traditionele medicijnen)
-Tashi Cho dzong ( kloosterburcht)

Het Tashi Cho dzong is een majestueuze kloosterburcht waar ook de regering van Bhutan zetelt. Het is het grootste klooster van het land en er wonen zo’n 2000 monniken.
De buitenkant is een onneembare witte vesting met alleen bovenin een roodbruine rand en gedecoreerde ramen. De binnenplaats is versierd met kleurig houtsnijwerk.


Woensdag 16 mei

Thimphu attracties
Bezoek  Bhutan Post :
Een bezoek aan de Bhutan Post is de zeer zeker de moeite waard en is bekend om zijn wereldberoemde stempels .De Bhutan Post herbergt een uitgebreide collectie van exotische postzegels, gemaakt van metaal en zijde.Vele belangrijke gebeurtenissen van de wereld worden geregistreerd en omgezet in postzegels van Bhutan. Hier kunnen we uiteraard  postkaarten en postzegels kopen.

Bezoek  Textiel Museum :

Het Textiel  Museum is de moeite waard om te bezoeken.  Hier krijgen we  een indruk  van de mooie handgeweven Bhutanese textiel. Bhutanees' textiel  is een integraal onderdeel van het cultureel erfgoed en is uniek voor hun diversiteit en verfijning.
Textiel Museum in Thimphu heeft een nieuwe dimensie gegeven aan Bhutaanse wevers en beschikt over van een onschatbare collectie van antieke textiel kleding  van Bhutan.

Bezoek  Nationale Bibliotheek :

De nationale bibliotheek van Bhutan (NLB) werd opgericht in 1967 met het primaire
doel het verzamelen en behouden van voornamelijk oude bhutanese geschreven en
gedrukte bronnen. De multifunctionele bibliotheek kan nu bogen op het tijdstip van een
moderne bibliotheek met een aantal onderzoeksfaciliteiten. Het herbergt
een grote en gestaag groeiende verzameling van manuscripten, boeken, schriften en
schriftelijke documenten, alsmede een groot aantal uit de hand gesneden houten blokken
voor het afdrukken van traditionele religieuze boeken.

Bezoek Folk Heritage Museum :

Het Folk Heritage Museum in Thimphu biedt ons een glimp van de levensstijl, items en facetten van bhutaanse dorpen en huishoudens op het platteland. In  het museum zien we ook demonstraties van landelijke tradities, vaardigheden, gewoonten en zeden,  onderzoek en documentatie van het bhutaanse landelijke leven .
Het museumgebouw zelf is één van de bezienswaardigheden van de bibliotheek.  Het is een gerestaureerd gebouw waarin het traditionele huishouden in het Wanggebied ,tijdens het midden van de 19e eeuw, compleet met typische huishoudelijke voorwerpen, binnenlandse hulpmiddelen en apparatuur  van die periode te zien zijn.


Donderdag 17 mei


Thimphu – Punakha (1350 meter)

Over een kronkelende weg rijden we in ongeveer vier uur dwars door de bergen naar Phunaka, de oude winterhoofdstad van Bhutan. We komen door nauwe valleien met rododendrons en magnolia's, die in het voorjaar bloeien, langs mooie dorpjes en dichtbeboste bergruggen.
Bij helder weer hebben we  een schitterend uitzicht op de oostelijke Himalaya Dochu La-pas (3140m).
Hier kunnen we genieten van de hoogste toppen van Bhutan :
Gangkhar Puensem (7541m )
Jejekangphu Gang  (7100m )
Tsenda Gang (7100m )
Gangchhente (6840m )
De Punakha dzong ligt midden op de plek, waar de Pho (= vader) en de Mo (= moeder)- rivier elkaar ontmoeten. Daardoor lijkt de machtige burcht op een schip. In de dzong is een school voor jonge monniken gevestigd, die gezeten op de grond, ijverig hun gebeden reciteren uit langwerpige gebedsboeken. In de buurt zijn ook de aantrekkelijke kloosters , zoals de op een heuvel gelegen Chimi Lhakang, de kleine vruchtbaarheidstempel , of de eveneens zeer interessante dzong van Wandue.

 


Vrijdag  18 mei


 Punakha

Vandaag staat een avontuurlijk programma op onze lijst.
Na het ontbijt gaan we via een wandeling van twee uur door de schitterende cederbossen naar de Pho Chu rivier . Het landschap is als een oerwoud; vochtig, warm en voorzien van een veelheid aan planten, waaronder orchideeën ,struiken zoals  de rododendron en magnolia, bomen en sprookjesachtige baardmossen. De blauwe klaproos vertegenwoordigt hier de nationale bloem.
De geur van het hout en naalden zullen zeker onze zintuigen prikkelen.
Na twee uur wandelen door deze schitterende omgeving bereiken we Samdhingkha . Hier zal de bemanning voor het raften over de Pho Chu rivier klaarstaan . Er zijn verschillende klassen van raften , variërend van eenvoudige  tot avontuurlijke klasse.
Wij zullen raften over het relatief rustige gedeelte van de rivier, echter we moeten wel de stroomversnellingen van klasse II t/m IV zien te trotseren. Deze zeer aangename raftingtrip zal ons voeren langs de formidabele Punakha Dzong en eindigt met een lunch aan de oever van de rivier op het zandstrand Embankment.  

Nagenietend van deze onvergetelijke ervaring gaan we uitgebreid dineren onder het genot van knetterend kampvuur. We overnachten op de camping  Zamling Thang in Punakha.

 


Zaterdag  19 mei
Punakha-Gangtey

Na een vroeg ontbijt rijden we naar Gangtey. Gangtey is een prachtige plek gelegen, op een hoogte van 3000 meter. Vanaf Gangtey kan men goed de pittoreske zwarte bergketens zien. De prachtige Phobjikha vallei is een van de grootste en mooiste valleien van Bhutan. De vallei biedt dichte bossen met bloeiende rododendrons en contrasterende uitgestrekte vlakke en boomloze grondgebieden. Het is het leefgebied van o.a. de muntjaks (blaffende herten), wilde zwijnen, Himalaya's zwarte beren en luipaarden. Deze vallei is ook de thuisbasis van de zeldzame 'Zwartnekkraanvogels' ( Grus Nicorocolis). De Zwartnekkraanvogel werd het eerst ontdekt in 1876 en is een van de minst bekende soort in de wereld.
De vallei van Gangtey is een van de meest schilderachtige plekjes in Bhutan en is aangewezen als een natuurreservaat. Hier vindt men twee kloosters die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Gangtey klooster ( enige klooster van de Nyingmapa-sekte) en het Trulku klooster.

Zwarthalskraanvogel
Van Punakha oostwaarts richting Trongsa en Bumthang ligt de Pele La pas. Een kilometerslange kronkelweg voert door bossen en langs afgronden tot 3420 meter hoogte. De weg naar beneden is eveneens adembenemend, tot we bij de Phobjikha vallei zijn.
Het is vreemd om in dit ruige berglandschap opeens een volkomen vlakke, boomloze vallei aan te treffen. Op een heuvel staat Gangte Goemba, een kloostercomplex met meditatieruimtes, vertrekken voor monniken, scholen en een klein guesthouse.
De zompige bodem van de Phobjikha vallei is een perfect gebied voor de Zwarthalskraanvogel.
De Zwarthalskraanvogel is een knappe verschijning. Hij heeft een zilvergrijs verenkleed, een zwarte hals en een rood kapje op zijn hoofd. De vogel broedt op de hoogvlakten van Tibet. Voordat de vogels terugkeren naar Tibet, vliegen ze altijd een paar rondjes om de Gante Goemba.  Hierdoor zijn de vogels heilig en wordt er in deze regio in zo'n beetje ieder liedje over gezongen .


Zondag 20 mei: Gangtey-Gogona
Afstand : 15 km (  wandeltijd 6 tot 7 uur )
Vandaag beginnen we aan een trektocht door de Gangtey vallei. Nadat de bagage is ingepakt gaan we vroeg in de morgen op pad. Via een kronkelende weg omhoog door weiden en velden steken we de  Tsele-la Pas (3.400 meter) over  waar we zullen stoppen voor een lunch.
De pas biedt een mooi uitzicht op de Black Mountains en er zijn hier regelmatig  yaks te zien. Na de lunch zullen we bergafwaarts richting Gogona lopen. Het pad zal geleidelijk dalen door bossen van de jeneverbes, bamboe, magnolia’s en rododendrons. Na een laatste korte klim zullen we het dorp Gogona bereiken.  De mensen van Gogona waren oorspronkelijk nomaden en spreken de Bjopkha taal ( taal van de nomaden ). Hun isolement ten opzicht van de rest van het land heeft ertoe geleid dat de unieke taal en tradities behouden zijn gebleven.  Overnachting op een kampement.

 


Maandag 21 mei: Gogona- Khotokha
Afstand : 16 km (  wandeltijd 6 tot 7 uur )

Hopelijk heeft de nachtrust in de tent ons goed gedaan . We vervolgen onze trektocht wederom vroeg in de morgen. Het pad door de prachtige bossen zal geleidelijk stijgen en de klim zal ons naar de Shobju- La Pas (3.400 meter) leiden. Hier nuttigen we de lunch om vervolgens af te dalen naar de brede vallei van Khotokha. In deze vruchtbare vallei laten de mensen van Sha (een regio van het Wangduephodrang district) in de zomer hun vee grazen. ’s Avonds wederom overnachten in een kampement .

 


Dinsdag 22 mei: Khotokha –  Chuzomsa-Wangdu:
Afstand : 12 km (  wandeltijd 5 tot 6 uur )

Vandaag is het de laatste dag van onze trektocht. Nadat we de eerste twee dagen behoorlijk wat hoogteverschillen hebben gehad , zullen we het vandaag wat rustiger aan doen. We beginnen nog met een kleine klim, waarna we het pad naar beneden zullen volgen. Door de steeds veranderende vegetatie  is het wederom een prachtige afdaling. We zullen onze weg vervolgen totdat  we uiteindelijk de brug  van Wangduephodrang bereiken.
Wangduephodrang, ook wel Wangdu genoemd, is een klein stadje dat op de bergrug boven de Punka rivier ligt. Er is een gezellige markt, waar we kennis kunnen maken met het alledaagse leven van Bhutan. Typerend voor Wangdu zijn de daken van de huisjes. Deze zijn vaak gemaakt van leisteen omdat er vroeger leisteenmijnen in de bergen waren. Tevens brengen we een bezoek aan de eeuwenoude dzong, die vroeger een belangrijk onderdeel van de handel tussen Oost- en West-Bhutaan was. Deze dzong ligt imposant en strategisch op een bergrug boven de Punka rivier en domineert de hele omgeving.  In de regel worden bezoekers niet toegelaten in de dzong zelf, maar van buitenaf is de dzong al erg indrukwekkend om te zien. Wie weet zal het ons wel lukken om deze dzong te mogen bezichtigen. ’s Avonds zullen we overnachten in een hotel.

 


Woensdag 23 mei
 Wangdue- Thimphu

Vandaag staat een  “oer-hollandse” activiteit op het programma. We gaan fietsen van Wangdue naar Thimphu.  Een tocht van 5 tot 6 uur fietsen door de schitterende Thimphu vallei.  We zullen genieten van de omgevingsgeluiden: het gefluit van de vogels, het geruis van de beekjes, de wind door de bomen en het gekletter van de watervallen. Het heeft tot diep in de vorige eeuw geduurd voordat het stuk weg vanaf Wangdue naar Thimphu werd aangelegd en zo de oostelijke valleien toegankelijker werden. Nog steeds woont zeventig procent van de Bhutanezen op meer dan een uur rijden van een verharde weg. De bereikbaarheid van veel dorpen is dan ook een van de aandachtspunten van de Bhutanese regering. En als we dan een van die kleine dorpjes aandoen zullen we stoppen om foto’s te maken en voor een praatje.  In de kleine dorpen, vaak niet meer dan één straat met wat smoezelige winkeltjes, zullen we kennis maken met de vriendelijke mensen.
Met een “Kuzuzangpo ” (hallo) groeten wij respectvol de mensen die op hun akkertjes  bijna net zo hard zullen werken als wij of de fiets. Zacht zullen de ontelbare gebedsvlaggen, die we onderweg tegenkomen,  wapperen . Het wapperen van deze gebedsvlaggen zorgt ervoor ,dat de boodschap van Boeddha via de wind aan de wereld overgebracht wordt. Onderweg zullen we weinig gemotoriseerd verkeer tegen komen.  Mocht dat zo zijn, dan kunnen we de vrachtwagens bewonderen om hun mooie beschilderingen. Bijgaand een van zulke fraai beschilderde wagens : op de motorklep de vereerde Guru Rinpoche en boven de cabine de acht symbolen van geluk.
Halverwege de route stoppen we voor een lunch in Dochela. Na aankomst in Thimphu kunnen we uitrusten van de vermoeiende tocht en nagenieten van deze bijzonder activiteit op het terras van het   hotel.( terras biedt een mooi uitzicht over de stad).

 

 

 

 

 

 

 


Donderdag 24 mei


 Thimphu
Thimphu ligt in een dal met bossen tegen een heuvel aan de oevers van de Wang rivier. De stad werd halverwege de vorige eeuw de hoofdstad van Bhutan en de plaats waar de regering zetelt. Sindsdien is het aantal inwoners snel gegroeid tot ongeveer vijftigduizend mensen. De meeste bewoners zijn afkomstig van het omringende platteland.  De snelle bevolkingsgroei heeft geleid tot een herinrichting van het bestaande stadshart en tot de oprichting van nieuwe buitenwijken. De hoofdstraat telt talrijke openbare gebouwen evenals winkels en restaurants die zich in toenemende mate richten op de buitenlandse toeristen die de stad bezoeken. De buitenwijken kennen een mengeling van huizenblokken, vrijstaande gezinswoningen en familiebedrijfjes. Volgens strikte regels mogen de gebouwen in de stad niet hoog zijn en moeten ze zijn ontworpen in een traditionele bouwstijl met rode of groene daken. De muren van veel winkels en openbare gebouwen zijn beschilderd met boeddhistische motieven en voorstellingen.
Vanmorgen hebben we boogschieten op het programma staan. De nationale sport van Bhutan is boogschieten. Het is niet alleen een sport,  maar meer een veelomvattende festiviteit. Schutters, dansers, entertainers, astrologen en in feite hele dorpen komen bijeen voor de gezelligheid en om te eten en te drinken. De competitie is serieus : sinds 1984 doet Bhutan vol trots mee aan de Olympische Spelen.  Een lokaal boogschiet tournooi is een feest. De teams zoeken astrologische hulp om de meest gunstige tijd en plaats te bepalen om de tegenstander uit te dagen. Normaliter doen alleen mannen mee aan de wedstrijd. Voor de vrouwen is er ook een belangrijke rol weggelegd. In hun mooiste kleren en sierraden dansen en zingen ze als “cheerleaders”om de tegenstander af te leiden. Als de schutter zijn doel raakt, maakt hij een vreugdedans. Mist hij, dan klinkt er een luid boegeroep vanuit het kamp van de opponent. Naarmate de dag vordert wordt er meer gedronken en dat verhoogt het rumoer. Tijdens de weekenden worden in Thimphu  professionele toernooien georganiseerd waarbij “ high-tech” materiaal wordt gebruikt. Wij zullen het moeten doen met een bamboe pijl en boog. We zullen moeten proberen de pijl over een afstand van 40 meter de roos in het bord te raken. Mocht dat lukken dan zullen ook wij het ritueel dansje moet maken…………… …

Zelfs het Prinselijk paar heeft een bezoek gebracht aan het boogschieten in Bhutan.           Onderstaand een samenvatting van het artikel uit Trouw van 30 november 2007 :

Prinselijk paar werkt in Bhutan vol programma af

30/10/07, 01:11
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gingen gisteren op audiëntie bij koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck van Bhutan. Het kroonprinselijk paar brengt een driedaags bezoek aan het Aziatische land.
Behalve een bezoek aan een boogschietvereniging gingen Willem-Alexander en Máxima ook naar een boeddhistische tempel en een centrum voor traditionele geneeskunde. Tussendoor lunchte het paar met de koning.

Na het boogschieten zal er geluncht worden en zullen we ’s middags mogen deelnemen aan een Boeddhistische ceremonie in  het Perli  Lhakhang klooster .
De Zangto Pelri Lhakhang is een van de mooiste tempels in Bhutan. Het gebouw is dan ook nog maar net af en uitzonderlijk rijk gedecoreerd.  Net als de Dochu La is het opgedragen aan de helden die de Indiase indringers het land hebben uitgejaagd. De prachtige muurschilderingen hebben vooral een religieus karakter. Wel zijn op de eerste verdieping wat politieke schilderingen aangebracht, zoals de Koninklijke familie en met automatische wapens uitgeruste soldaten. Dat is wel apart in een Boeddhistische tempel.  Het Boeddhisme is geen godsdienst, maar een levenshouding en is bijzonder tolerant tegenover andere levensbeschouwelijke overtuigingen.


De ceremonie wordt uitgevoerd door monniken die rood met bordeaux gekleurde gewaden dragen. Iedereen hier zal bezig zijn met mediteren en bidden.  Bidden voor blessings.
In en rond het klooster zijn er de “ praying wheels “.  In deze “ praying wheels ” zitten grote rollen mantra teksten en hoe vaker je deze wheels ronddraait,  des te meer gezondheid , welzijn en geluk zul je ervaren.  Op een Boeddhistisch altaar wordt minstens één boterlamp voortdurend brandend gehouden. Deze lampen symboliseren het heilige vuur, het licht en het offer van het oog-zintuig.
Ook wij zullen hier in de gelegenheid worden gesteld boterlampen te maken en deel te nemen aan de ceremonie .
Na het avondeten in ons hotel in Thimpu kunnen we kennis maken met de lokale bevolking,die prachtig traditioneel gekleed gaat.  We hebben dan vrije tijd , zodat we op eigen gelegenheid de stad kunnen ontdekken. Vooral ’s avonds is de stad gezellig druk vanwege de lange openingstijden van de vele beschilderde en gedecoreerde winkeltjes. 


Vrijdag  25 mei
Thimphu

Na een vroeg ontbijt rijden we vanuit Thimphu richting Chari naar Dodeyna ( 2.600 meter hoogte). Vervolgens lopen we ongeveer een uur naar het Chari klooster.  Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Thimphu zijn twee beroemde kloosters : Chari  aan de linkerkant van de rivier en Tango aan de rechterkant van de rivier. Wij zullen Chari Goemba  gaan bezoeken.
De route begint met het oversteken van een mooie houten overdekte  brug die de Wang-Chu rivier overspant. Daarna zal het steil omhoog gaan totdat we de Chari Goemba bereiken. Dit klooster werd gebouwd door Shabdrung  Ngawang  Namgyal  in 1620. Chari onderscheidt zich in de geschiedenis als zetel van de eerste monastieke kloostergemeenschap in Bhutan. Vandaag de dag is het een meditatiecentrum voor afgestudeerden van Tang.  De afgestudeerden mediteren hier  3 jaar en 3 maanden aan één stuk. Ook wij krijgen hier de gelegenheid voor meditatie en voor  de broodnodige rust.
Later in de middag rijden we terug naar Thimphu en zullen we een bezoek brengen aan de tempel van Pangri Zampa . Deze tempel  was de eerste residentie van Shabdrung  Ngawang  Namgyal , toen hij in 1616 vanuit Tibet in Bhutan aankwam.  De Pangri Zumpa was tijdens het eerste kwartaal van de 16e eeuw, gebouwd door Ngawang Chogyel, de grote voorvader van Shabdrung. De Zampa bestaat uit twee gebouwen welke nu voor de opleiding voor astrologen worden gebruikt.
Astrologie speelt een belangrijke rol in het leven van Bhutanezen, die geloven dat de bovennatuurlijke krachten, zowel goed en kwaad, evenals de sterren en de planeten, een diepgaande invloed uitoefenen op met menselijk leven.
’s Avonds kunnen we wederom genieten van het bruisende leven en overnachten we voor de laatste keer in Thimphu.

 


Zaterdag 26 mei
Thimphu-Paro


Vandaag zullen we in de ochtend een tocht van 3 uur per fiets afleggen en gaan we van Thimphu naar Paro. Deze dag staat in het teken om het stadje Paro en haar vallei te ontdekken. We brengen onder meer een bezoek aan het Nationale Museum, wat origineel de uitkijktoren van het stadje was. In 1968 is deze geheel gerenoveerd en sindsdien huist hier het Nationale Museum. Het Nationaal Museum bezit behalve kostbaar kunstwerk ook kostuums en andere handgemaakte voorwerpen van het dagelijks leven, die een goede indruk geven van de rijke culturele tradities van het land.The unusual round building is said to be in the shape of a conch shell, with 2.5m thick walls; it was completed in 1656 and was originally the (watchtower) of Paro Dzong. Van bijzonder betekenis is ook de galerij met thangkhas ( geschilderde of geborduurde Tibitaans/Bhoeddistische baniers). Het Nationaal Museum wordt beoordeeld als een van de mooiste natuurlijke musea in Zuid Azië en geeft een mooi inzicht van de geschiedenis van het “Land van de Thunder Dragon” in Bhutan.
Het ongewone ronde gebouw , in de vorm van een schelp, werd voltooid in 1656 en was oorspronkelijk de Ta Dzong (wachttoren) van Paro. De dzong en de centrale toren (Utse) is bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Aan de overkant van deze dzong staat de elegante en symmetrische Rinpung Dzong en is misschien wel de  meest indrukwekkende en bekende dzong in Bhutan. De bouw werd gestart in 1644 door de orde van “Zhabdrung Ngawang Namgyal”, de grondlegger en heerser van Bhutan. In tegenstelling tot de meeste andere dzongs in Bhutan overleefde deze dzong wel de zware aardbeving in 1897 , bleef grotendeels intact echter werd zwaar beschadigd door een brand in 1907. Na herstel werd  dzong een belangrijk administratief middelpunt van Bhutan  en herbergt nu het kantoor van de Dzongda (gouverneur) en Thrimpon ( rechter) van het Paro district. De ingang wordt bewaakt door twee traditionele beeltenissen die aan weerszijden van de poort staan : een Mongoleese tijger aan de leiband en een man met een zwarte yak.
Na het bezoek gaan we terug naar onze boerderij en zullen de avond in Paro doorbrengen.


Zondag 27 mei
Paro
Vandaag kunnen we genieten van een rustdag. Diegenen onder ons die nog fut genoeg hebben en elk uurtje van onze reis willen benutten, kunnen de stad verder ontdekken of kunnen een wandeling maken over de uitgestrekte velden in de vallei.
Paro is een charmant stadje in een vruchtbare vallei en is Bhutan's centrum van agricultuur. Langs de wegen groeien wilgen, waarachter uitgestrekte appelgaarden te zien zijn.  Rond witgeverfde boerderijen grazen koeien en geiten. Groene terrasvelden gaan over in beboste heuvels, tempels kijken uit over het dal. De vallei is vlak, een zeldzaamheid in Bhutan.
Het straatbeeld van Paro wordt vaak gekleurd door de rode pepers die aan de ramen van de huizen te drogen hangen en die het hoofdbestanddeel vormen van het gerecht ´hemadatsi´.
Het is leuk om het centrum van Paro te bezoeken. Waarschijnlijk komen we Bhutani tegen , die oude ambachten beoefenen. Ook een bezoek aan de lokale winkeltjes is de moeite meer dan waard. ’s Avonds relaxen we onder het genot van een lekker glas wijn van een “ Dotsho “ : een traditioneel Hot Stone Bath. Mineraalhoudende stenen worden op hoog vuur verwarmd en daarna met veel gesis in het badwater gedaan. Door de, volgens de Bhutani geneeskrachtige,mineralen in het gesteente wordt het badwater een beetje troebel. Een “ hot stone bad “ is heerlijk ontspannend en goed voor huid en gewrichten.  De “Dotsho” onder de sterrenhemel zal ongetwijfeld een unieke belevenis zijn .


Maandag 28 mei
Paro
Nog nagenietend van de prachtige dag  van gisteren en helemaal voldaan van het  “Hot Stone Bath” zullen we vandaag al weer vroeg uit de veren moeten.  Op het programma staat een bezoek aan de Dzongdrakha Gompa en de Kila Gompa.  Na een vroege yoga sessie op Uma Paro en een goed ontbijt rijden  we naar Bondey en wandelen van daaruit  naar Dzongdrakha dorp.
Na een behoorlijke stijging kunnen we aan de rand van een klif de Dzong Drakha zien liggen. Als het helder weer is kunnen we vanaf de weg genieten van het spectaculaire uitzicht van de berg Chomolhari. Onderweg worden we in de gelegenheid gesteld om een typisch Bhutanese boerderij te bezoeken. Na de lunch vertrekken we voor een 1,5 uur durende rit naar Kila Gompa.  De Kila Gompa of de Chele la Gompa (3.810 m) is een groep van  7 tempels  en is de thuisbasis van ongeveer 70  Boeddhistische nonnen.  Deze nonnen leven in volledige afzondering en brengen hun dagen door in gebed en meditatie. Bhutan heeft  7 nonnenkloosters, waarvan Kila Gompa en Buchung Karma in Phunuka de oudste (opgericht in de 9e eeuw) nonnenkloosters zijn.  Eenmaal boven aangekomen kunnen we wederom genieten van een adembenemend uitzicht over de berg Jumolhari en de Jichu Drake. In de namiddag gaan we terug  naar Paro en zullen we ’s avonds aan de rand van een kampvuur ,een uitgebreid diner geserveerd krijgen. 


Dinsdag 29 mei
De Haa vallei
Vandaag maken we een excursie naar de Haa vallei.  Deze vallei is, als gevolg van de grensspanningen met China, pas sinds 2001 geopend voor de toeristen . Om deze reden wordt de vallei dan ook nog niet druk bezocht door toeristen.

De Haa vallei is de meest westelijke vallei in Bhutan . De vallei is 1.706 vierkante kilometer groot , grenst aan Tibet en is een van de meest pittoreske valleien in het land.  De Haa vallei, met zijn rivier de Amu Chuu en zijn ruig en bergachtig terrein, lijkt zo te komen uit een Chinees sprookje.
Midden in deze vallei ligt de Haa Dzong ,  die niet als klooster echter als thuisbasis dient voor het Indiase leger. Ook het Bhutanese leger heeft hier zijn opleidingscentrum.  Afgezien van de militaire faciliteiten  zullen we veel  kleurrijke Hindoe tempels tegenkomen.  Deze tempels zijn fotogeniek en ook de monniken, hoe jong ze ook zijn , staan soms verbijsterd te kijken naar de foto’s die er van hun en de tempels gemaakt worden.
De Tibetaanse koning  Songtsen Gamop koos, in zijn missie om 108 tempels in één dag te bouwen , het kleine dorp Dumchoe in de Haa vallei uit om twee tempels te plaatsen.
Deze tempels, de Lhakhang  Karpo en de Lhakhang  Nagpo , staan bij de zuidelijke ingang van de vallei en zijn gebouwd in de 7e eeuw.  De Karpo heeft  sprankelende witte muren terwijl de Nagpo zich onderscheidt door de grijsachtig zwarte muren.  Deze twee tempels vertegenwoordigen  de essentie van wijsheid, kennis en onderwerping. In de avonduren zullen we weer terug gaan naar Paro voor de overnachting.


Woensdag 30 mei
Paro
Vandaag  wederom vroeg uit de veren en krijgen wij de mogelijkheid om het Tigers Nest, het beroemde Tagtshang klooster, van dichtbij te bekijken. Het klooster lijkt tegen de loodrechte grijze rotsen aangeplakt te zijn. Het is één van de oudste en belangrijkste heiligdommen in Bhutan. De naam Tiger’s nest, dankt zijn naam aan de Tibetaan Guru Rinpoche.
Guru Rinpoche zou in de 8e eeuw op de rug van een vliegende  tijgerin  naar deze plek zijn gevlogen om hier, in een nabijgelegen grot , drie maanden te mediteren.  Het klooster werd op deze heilige plaats  in 1684 gebouwd .
Nu leidt een kronkelend pad naar boven naar het klooster. Na ongeveer drie uur stijgen komen we op de zeer fotogenieke plaats op de rotsen tegenover het klooster. Via verschillende trappen kunnen we uiteindelijk ook de kloof nog overbruggen om het klooster zelf te bezoeken. Halverwege de route zullen we pauzeren bij het Tagtshsang Tea House Cafetaria. Na het bezoek aan het klooster zullen we in dit theehuis ook de lunch aangeboden krijgen.
’s Avonds hebben we een afscheidsdiner in ons hotel Uma in Paro en kunnen we nadien ,als afsluiting van ons bezoek in Bhutan, nog genieten van een culturele show met lokale muziek en entertainment.  Moe maar voldaan  zullen we op onze  “ superior kamers “ wegdromen en terug kijken op onze  mooie en avontuurlijke onderneming in Bhutan.


Donderdag  31 mei
Delhi
Na een goede nachtrust mogen we wederom vroeg opstaan. Na het ontbijt, waarschijnlijk weer met hete pepers, zal de chauffeur ons naar het enigste vliegveld van Bhutan brengen.  Alvorens in te checken zullen we met enige weemoed nog terug denken aan de mooie belevenissen in Bhutan.
Bhutan , het laatste Shangri-la op aarde. Daar waar eindeloze rijen gebedsvlaggen hun heilige gebeden met de wind mee sturen. Daar waar de Boeddhistische klok langzamer tikt dan onze gejaagde Hollandse wijzers.  Daar waar het Koninkrijk , ingeklemd tussen China en India,  eeuwenlang geïsoleerd van de buitenwereld lag.  Tot vijftig jaar geleden de toenmalige koning besloot dat het anders zou moeten.  Als een oester heeft Bhutan zich sindsdien langzaam geopend zonder haar ziel prijs te geven. Zelfs niet na de komst van de televisie in 1999, als allerlaatste land van de wereld.  Wij prijzen ons gelukkig dit hemelse Koninkrijk te mogen vereren met een bezoek.

Bhutan : The Himalayan Kingdom, Pure land & Happiness.

Nadat we ingecheckt hebben zullen we via de nauwe bergsleuf het Himalaya koninkrijk verlaten. Het Drukair toestel zal rakelings over de boomtoppen scheren en zich tussen de bergwanden proppen.  Na een onvergetelijk uitzicht op de Mount Everest , Kanchenjunga en andere Himalaya toppen zullen we naar onze volgende bestemming reizen :  Dehli  (India).

India, het land van Gandhi,  van Boeddha,  van chaos , van ja……… teveel om op te noemen eigenlijk. India is een land dat een zeer rijke historie kent. Het is ruim 5000 jaar oud en herbergt bijna een miljard inwoners. De eeuwenoude cultuur is zichtbaar in de prachtige tempelcomplexen, paleizen en forten die hun weerga niet kennen . Inspiratiebronnen voor de vele prachtige bouwwerken waren vaak het Boeddhisme en het Hindoeïsme.
India is mysterieus en betoverend en zal ons kippenvel bezorgen. De bevolking is kleurrijk en het dagelijkse leven  is  doordrenkt  van eeuwenoude tradities. Na een dag in de hoofdstad Dehli, waar ossenwagens, riksja’s en toeterende auto’s dagelijkse kosten zijn, zullen we ons op een andere planeet wanen. De lucht is vervuld met kruidige geuren van jasmijn, sandel en wierook en natuurlijk ook curry. Hoewel de economie van India zich in een rap tempo ontwikkeld, blijven de tradities onveranderd.  Delhi is de derde grootste stad van India, de stad bestaat uit twee delen, Oud Delhi en New  Delhi. Oud  Delhi was de hoofdstad van het moslimrijk tussen de 17e en 19e eeuw. Er zijn talloze moskees en monumenten die aan deze periode herinneren  .Een kleine greep uit de bezienswaardigheden:  De grootste moskee van India, de Jama Mashid, het indrukwekkende Rode Fort uit het Moghul tijdperk, de Raj Ghat waar Mahatma Ghandi is gecremeerd, de Rajpath and Luytens’ parlementsgebouwen. En niet te vergeten de talrijke bazaars en markten zoals bijvoorbeeld Chandni Chowk. Het andere Delhi is Nieuw Delhi, de keizerlijke stad die werd gesticht door de Engelsen. Het is de hoofdstad van India sinds de Engelse kolonisten hun intrede deden. New Delhi is ruim opgezet, open en er zijn vele ambassades en overheidsgebouwen. Rondom Connaught Place staan moderne kantoren en het winkelparadijs van Delhi.